Category: blog

My January looks like this…

For those of you who have completed 31 days of your 365 Project please give yourself a BIG HUG. You made it! One month full of memories and you have an image each day to prove it! Thirty one days of beautiful little moments!! Whether you are just starting or a season pro at 365 Project, you know that we can all learn something from each other and I have created just the right Community Group for that. It’s called Detik Magik and so far the support and encouragement is just incredible! Thank you so much for this and don’t forget to tag your photos for a chance to be featured over there!

www.instagram.com/detikmagik

10 on 10 January

Hello friends, we meet again in 2018! I am hoping that everyone is in good health and surrounded by your loved ones! It’s time for the first 10 on 10 of the year and I am very excited to see what the new year will bring! I am doing two projects for this year which are Project 365 and Project 52. Not going by any theme, I leave it open but who knows what I’ll decide later! If you like to follow along, you can find me on INSTAGRAM. Say hi or leave some love if you’re there!

Last weekend, we traveled to Ipoh, Perak to pick up my daughter who is on her semester break. At first, I wanted to stay in a hotel but find it very difficult since there were five of us. So then I decided to book a house from Airbnb instead and found this most COZY house with lovely or should I say GROOVY decorations! Go check out the house HERE! Or better still you can scroll through my photos and see it for yourself.

My 10 on 10 January..(or maybe more!)

Please continue the lovely blog circle to see what my friend, Charlotte who is living in Essex, UK is up to with her beautiful family this month.

More…

My son said MA look cookie!

Inside Sekeping Kong Heng Ipoh…

I really love the pleasant smell of trees at each and every corner of this building, the sound of people coming in and out, the different textures on the wall and amazing lights piercing through the leafs. It’s a beautiful place to wander and get lost. I am hoping to come again but not on weekends where it can be too crowded.

At Yasmin @ Kong Heng..

The way to start writing isn’t by writing at all. But by living. It isn’t about creating something from thin air, but about documenting our personal feelings about the things that we see. Or to put it crudely, how are you going to be a storyteller if you have no story to tell? Perhaps, in the end, there are no such thing as creative people; they are only sharp observers with sensitive hearts”. – Yasmin Ahmad

I had always envy those who can write and tell their stories very effortlessly. I can never even write a simple sentence without pausing (at least for ten minutes) to really find the right words. It’s like I wanted to tell the whole world about what’s going on in my head but the words are jumbled up in my head and I can’t let it out. Or maybe I am too afraid that people will judge me when they read what I have written. But, the words by Yasmin Ahmad struck me like a million lighting!

I am a fan of all her beautiful work. May Allah blessed your soul Yasmin. Al-fatihah.

I am really grateful that I can spend my time with this man. We basically share the same interest and it’s also a blessing that he is into photography as well. The support and encouragement that I get from him ALWAYS gets me going when time are hard.

If you make it up to here, THANK YOU!

Bagaimana untuk bermula dalam STOCK PHOTOGRAPHY II

Maaf ye kalau kalian lama menunggu. Masa tu selalu macam tak cukup. Ditambah pula dengan faktor usia yang semakin muda, kadang bila siang membuak-buak semangat nak menulis waktu malam, tapi bila dah nampak bantal, macam dipanggil-panggil. Dah tak macam masa umur 30-an dulu. Sekarang ini cepat benar rasa penat. Kepala pun tak boleh nak proses banyak benda. Nanti fening. Oklah cukup saya membebel. Sekarang ini meh kita straight to the point kata orang putih. Dalam blog yang lepas tu saya ada sentuh beberapa perkara tentang semangat dan latihan yang banyak harus dilakukan sebelum kita berani nak hantar application kepada stok company. Sebelum masuk berperang pastikan dulu kita ni dah bersedia. Kalau nak berniaga, pun sama jugak. Bila berniaga saya bukan seorang fotografer. Saya seorang bisneswoman. Kalau tak buat camtu, bercelaru jadinya. Itu sebab nanti sampai hujung tahun tutup kedai. Sebab tak tahu nak menyelengarakan bisnes (itu nanti kita sambung blog post lain).

Jadi apa yang perlu anda ada untuk jadi seorang Stock Contributor di OFFSET contohnya.

  • GAMBAR ANDA HARUS HIDUP. Bukan posing. Bukan pakai props bagai. Bukan direka-reka momennya. Macamana nak dapat yang begitu anda tanya? Rajinlah bercakap dengan subjek. Bila perhatian dia tertumpu kepada anda yang memegang kamera yang besar gedabak memang tak menjadi gambar tersebut yer. Mungkin laku di stok company lain tapi tidak di OFFSET. Gambar yang mereka pilih selalunya autentik dan berseni. Salah satu cara saya ‘break the ice’ dengan subjek adalah dengan bertanyakan soalan yang kelakar atau yang mencetus minat subjek itu. Contohnya gambar ini saya sedang bercerita kepada anak saya tentang HANTU. Buku yang saya pegang itu bertajuk “A book of Ghost”. Tapi bukannya hantu betul. Cuma permainan perasaan kita sahaja. Kadang Khaled ingat tuala yang tersidai itu menyerupai hantu yang sedang terbang, tapi bila tengok balik rupanya tuala Mama sidai pagi tadi. Itu yang buat dia tersenyum. Saya masukkan unsur kelakar dan gembira supaya dia tak jadi seorang yang penakut. Kalau untuk pasangan pula, saya selalu tanya “apa sebab anda jatuh cinta dengan suami/isteri anda?”. Soalan begitu yang selalu buat mereka tersipu-sipu malu walaupun sudah lama berumahtangga. Bila berdepan dengan subjek, cuba untuk turut serta dalam aktiviti mereka. Letak dulu kamera anda. Bila keadaan sudah suam-suam panas, maka barulah mula merakam.
  • PERHATIKAN KEDUDUKAN CAHAYA. Mulakan semua dengan cahaya. Dalam gambar stok, apa yang mereka selalu hendak ialah gambar itu terang dan tidak kabur. Cahaya memainkan peranan yang penting. Tanpa cahaya yang betul, gambar anda akan nampak flat (tiada kontrast) dan suram. Bila anda sudah biasa dengan cahaya dan mata anda pandai membaca cahaya, anda boleh merakam gambar di mana-mana jua. TRUST ME!
  • KOMPOSISI. Ambil perhatian terhadap komposisi anda dan pastikan apa anda rakam itu adalah apa yang anda mahu tonjolkan. Hidup kita ini bukan semuannya PERFECT. Belajar untuk menjadi tidak perfect. Kalau di majalah, kita sering lihat gambar yang menonjolkan kehidupan yang very super stylo, tapi berapa keratkah yang hidup seperti itu? LET’S BE REAL FOLKS. Cubalah untuk menjadi kreatif dalam komposisi anda, stok company sangat sukakan style yang sebegini.
  • GUNA SUDUT YANG KREATIF. Bila merakam gambar, cuba guna sudut yang berlainan untuk sesuatu shoot. Bermula dari awal hingga akhir, guna sudut berlainan untuk penceritaan anda. Kalau kita tengok majalah fesyen, sudut mereka sangat kreatif. Mungkin anda boleh ambil contoh dari situ.
  • MULAKAN DI RUMAH. Sebenarnya rumah anda itu banyak harta karun atau pun sudut kreatif yang belum lagi dijelajah. Mulakan dengan di rumah. Cari cahaya dan buat latihan. Bermulalah dengan keluarga anda sendiri. Paling penting Shoot for YOURSELF first, jangan pikirkan wang, buat dengan hati yang tenang dan gembira. Jangan terlalu serius!
  • MOHON NASIHAT SERTA TUNJUK AJAR DARI MEREKA YANG PUNYA PENGALAMAN.
  • Pilihlah Stok Company yang terbaik. Sekarang ini saya memang tahu ramai yang ingin buat stok fotografi untuk menjana pendapatan dalam USD. Tapi pastikan lah kerja anda itu mantap dan bayarannya bertepatan dengan karya anda. Jika satu gambar di OFFSET boleh terjual dengan USD250 dan satu lagi Stok Company menjual gambar anda dengan USD0.25, mana satu yang akan anda pilih? Tentulah yang USD250 bukan? Jadi BE SMART! WORK LESS tapi bayaran dia BERBALOI!

Kepada mereka yang memang berminat untuk mendalami cahaya, pastikan anda follow @detikmagik di INSTAGRAM. Di situ saya akan buat monthly assignment di mana anda berpeluang belajar dan berkongsi pengetahuan dengan rakan-rakan yang lain. Program MENTORING WITH MIN juga ada jika anda perlukan PERSONAL COACHING dan ingin saya jadi MENTOR untuk memberi bimbingan dan galakan untuk FOTOGRAFI anda. MENTORING WITH MIN akan disambung tahun hadapan selepas HARI RAYA PUASA dalam bulan lima atau enam. Kalau anda inginkan tempat anda, sila emel saya.

Kalau anda terlepas baca blog post tentang stock photography yang terdahulu, sila ke sini.

 

Bagaimana untuk bermula dalam STOCK PHOTOGRAPHY | Kuala Lumpur, Malaysia

Antara soalan yang selalu diajukan kepada saya ialah bagaimanakah caranya untuk bermula dalam Stock Photography? Dan pada blog post kali ini saya ingin nak cerita serba sedikit tentang apa yang saya tahu. Saya tidak berani nak cakap yang cara saya ini terbukti berkesan 100% tapi inilah dia cara yang saya lakukan sebelum dan juga selepas menjadi Jurufoto untuk salah satu Stock Company terbesar dunia iaitu OFFSET, salah satu syarikat foto dibawah naungan SHUTTERSTOCK. Terbaru saya juga merupakan JURUFOTO untuk CAVAN IMAGES yang juga berpangkalan di New York, USA.

Seingat saya tiga tahun dahulu, selepas sahaja saya berhenti kerja, saya sudah nekad untuk melakukan satu personal project. Personal project yang saya maksudkan itu ialah Project 365 dimana saya mengambil gambar setiap hari untuk satu tahun. Ia adalah satu project dimana saya perlu memahirkan diri membaca cahaya, bayang dan mengenali kamera saya dengan lebih dekat. Selalu saya tekankan bahawa kamera itu hanya peralatan. Yang penting ialah JURUFOTOnya. Jadi dengan mengambil gambar setiap hari, saya tahu di mana kelemahan saya. Setiap hari saya akan mengambil masa selama beberapa jam untuk duduk dan merenung gambar yang diambil dan cuba memperbaiki ia pada keesokan harinya dengan mengambil gambar yang baru. Walaupun kadang ada masa kemalasan melanda, tapi saya tetap ambil.

PERLU SAYA TEKANKAN DISINI bahawa MINAT disertai dengan SEMANGAT yang membara harus ada dalam diri anda sebelum bermula dalam bidang fotografi khususnya. SEPERTI BIASA bukan WANG RINGGIT yang jadi KEUTAMAANNYA. IA soal KEDUA. PERTAMA ianya adalah UNTUK DIRI ANDA dahulu dan WANG RINGGIT akan datang kemudian.

Berbalik kepada perbincangan kita tadi, gambar yang saya ambil itu akan saya uploadkan kepada Sosial Media. Selalu yang saya gunakan ialah FLICKR dan juga INSTAGRAM. Dan disinilah magiknya bermula. Kita perlu tahu bahawa DUNIA ini sekarang tiada penghujungnya. Mungkin di sini malam tapi di sebelah sana terang. INTERNET TIDAK PERNAH TIDUR. Mungkin antara yang melihat gambar anda adalah seseorang daripada STOCK COMPANY itu sendiri. Kita tidak pernah akan tahu. PELUANG ALLAH NAK BERI datang dalam berbagai-bagai cara. TERUSKAN sahaja usaha dan jangan pernah berputus asa.

JADI RUMUSAN UNTUK POST KALI INI IALAH:

– Mula dengan PERSONAL PROJECT untuk memahirkan diri menggunakan kamera.
– Konsistensi amat penting dalam menjayakan sesuatu PROJECT FOTOGRAFI.
– UPLOADKAN gambar anda di Sosial Media seperti FLICKR, INSTAGRAM ataupun FACEBOOK.
– Jangan memperlekehkan kepentingan HASHTAG bila menggunakan INSTAGRAM.
– SEMANGAT yang jitu dan MINAT mendalam terhadap FOTOGRAFI harus ada. BUAT bukan kerana DUIT.

Nantikan post selanjutnya dimana saya akan sentuh serba sedikit mengenai komposisi dan style photography yang perlu ada untuk maju dalam bidang STOCK PHOTOGRAPHY ini.