13, 14, 15/52

Earlier this year, me and two of my photographer friends decided to do the 52 Project. We would capture the photo of our children once a week, every week in 2014. We want to be able to capture the photo of our children as they are. We want to push ourselves to create art that mattered (for us especially). Through our children, we learn to understand ourselves. Every picture carries a different story. Each and every one with their own unique ways. It doesn’t have to be perfect. I remember what Soraya Yusuf Talismail said during one of her talks that we attended in 2012, the photos are not perfect, but those imperfection is what makes it perfect.

Through this project, I have been able to slow down and just play with my camera. Any mundane moment can turned into something beautiful. Often, I learn to experiment with lighting and different composition. I admit that sometimes you don’t always get what you want at the first attempt. But no worries, all you need to do is make yourself a cup of coffee and take it from the start. No pressure when you are doing your own personal project. No clients expectation at all. You are free to do whatever it is that you have been wanting to do. The most important part is that you are stimulating your creativity. You become better not only technically but also artistically.

Apart from that, what I really loved about doing this project is that I get to be friends with some amazing photographers who despite her 101 unfinished list-to-do and commitment to the client, her family comes first. We get to share our joy and happiness when discussing about the projects, giggled about the funny things our children do that makes us so grateful and the most important part of all, is that we are documenting our children, our life, our family. Nothing can replace that.

amazingyou

13/52

DSC_6253amazing

14/52

DSC_6233amazing

15/52

Warkah untuk Along (Part 1)

DSC_6291resize2

Anak mama yan sulung ini sudah meningkat dewasa. Baru dua tahun lepas mama ingat kita baru saja meraikan harijadi awak yang ke-18, sedar tak sedar sekarang ini umurnya sudah naik 2 anak tangga. Iyer, sekarang awak sudah berumur 20 tahun. Biar mama ulang, 20 tahun!!! Mama tahu bukan senang nak melangkah kaki masuk ke alam 20-an, apatah lagi awak punya adik-adik yang memang memandang setiap perlakuan dan gerak-geri kakak sulung mereka. Apa yang awak suka, mereka pun pasti lambat laun akan suka juga. Kalau setiap hujung minggu, yang menanti kepulangan awak dari universiti bukan sahaja adik-adik tapi nenek juga. Nah, cucu yang sedia berkhidmat untuk nenek, bawa nenek pergi ke pasar, pergi ke Tesco atau pergi makan kedai mamak hameed. Mama pasti nenek selalu mendoakan awak sayang. 

Hari itu awak ‘down’, feeling-feeling tak gembira, sebab? Kerana tak sampai berapa mata lagi untuk dapat masuk ‘dean list”. Tak mengapa along, gred tu bukan penentu segala-galanya.

Harta, wang, pangkat bukan penentu segala-galanya.

Kerusi empuk di pejabat dengan bilik sendiri mengadap KLCC pun bukan penentu segala-galanya.

Coach, chanel, prada, gucci, marc jacob bukan penentu segala-galanya.

Selfie setiap masa di instagram (with new designer clothes, designer shoes) dengan pengikut yang beribu-ribu ‘like’, bukan penentu segala-galanya.

Mungkin boleh beli kebahagian dalam masa yang singkat tapi in the long run, nothing.

Semuannya pinjaman semata-mata. Hari ini ada, esok mungkin tidak ada. Hilang. Tiada upaya kita nak menghalang apa yang terjadi. Yang penting sentiasa ingat Allah, syukur, rasa rendah diri dan selalu memanjatkan doa kepadanya agar kebahagiaan kita diberkati, syukur, muhasabah diri.  Mesti awak ‘blur’ kan. “Alaaaaaa…tapi mama, mama tak paham, mama pun pernah lalui semua ini kan?!” bantah awak.

Iyer along, Mama mengandungkan awak sewaktu usia mama 19 tahun. Semua mama tahu. Semua mama dah lalui. Percaya cakap mama.

Whatever you do…

Whatever you do, please remember, family first.

At the end of one’s life, no one ever says,” I wish I spend more time at the office”. No amount of money or things can replace quality time spent with your loved ones. So yeahhh, family first.

DSC_6126resize

DSC_6129resize

DSC_6130resize

DSC_6131 copyresize

DSC_6111rosetoneresize

DSC_6132resize

DSC_6117 copy

12/52

DSC_6076

12/52

Sepatutnya minggu lepas, gambar untuk minggu ke-12 ini saya kongsikan bersama di blog tapi tak tahu kenapa, hati saya terasa sangat berat. Sangat sayu, bingung, sedih semuannya bercampur aduk. Dari cerita misteri kehilangan MH370 sampailah kepada apa yang terjadi di luar Malaysia seperti ratusan saudara kita yang dihukum mati oleh kerajaan Mesir baru-baru ini. Apa yang berlaku semuannya sangat meruntun jiwa.

Sepanjang hidup saya, pernah sekali saya merasa bagaimana peritnya rasa kehilangan. Rasa itu terlalu sukar untuk digambarkan melalui kata-kata. Ahli keluarga dan kawan-kawan akan memujuk tapi semuanya umpama masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Tepu. Hati macam sudah mati. Tapi mana nak sama semua rasa? Yang tahu empunya badan sahaja.

Saya hanya mampu berdoa agar Allah SWT kuatkan semangat dan tabahkan hati semua mereka yang kehilangan ahli keluarga dan rakan-rakan. Allah SWT lagi sayangkan mereka. Insyallah, satu hari kelak kita akan bertemu kembali. Al-fatihah.

11/52

DSC_5808

DSC_5815

DSC_5818

DSC_5821

DSC_5844

11/52

Little gifts

I am trying to appreciate the little gifts of the Almighty that are generally taken for granted. Amazing. – Mufti Menk

Count your blessings, my mum always reminds me, no matter how small it may be. Close your eyes and feel it with your heart. See what Allah has given you. The air that you breath, the roof over your head and the most important thing, the people in your life that love you. Don’t you think that you are lucky?

DSC_5370blog

DSC_5377

DSC_5380

DSC_5391

2000barber

DSC_5398

DSC_5404

DSC_5424

2000botak

DSC_5443

DSC_5450

DSC_5451

DSC_5487

2000grafa

DSC_5439

DSC_5516

2000mamalong

DSC_5537

10/52

DSC_5620week10

10/52

He is so in love with Olaf (:

9/52

DSC_5511resize

9/52 Baby chillin at Grafa, SS15

8/52

DSC_5279fujiresize

8/52

You are now more curious than ever about everything.  Colours and sounds excites you.

 

7/52

DSC_5214resize

7/52

This week’s photo…

Khaled taking a nap while dreaming of boobies and cute little monsters maybe….